Kirurški posegi za dograjevanje kosti

Kostni nadomestki in kostni presadki imajo pomembno mesto v maksilofacialni kirurgiji in so z razvojem implantologije postali ključni dejavnik pri reševanju zahtevnih implantoloških primerov. Nezadostna širina in/ali višina čeljustne kosti onemogočata vstavitev zobnih vsadkov ali pa ne zagotavljata ustreznega estetskega rezultata. Nezadostna količina kosti je lahko posledica dalj časa trajajoče brezzobosti, vnetij ali poškodb. Poznamo različne metode dograjevanja manjkajoče kosti.


Dvig sinusnega dna (sinus lift)

Tehniko dviga sinusnega dna uporabimo v primeru nezadostnega volumna kosti za vstavitev vsadkov v zadnjem delu zgornje čeljusti. Pri manjšem pomanjkanju kosti naredimo tehniko ZAPRTEGA dviga, kjer umetno kost v sinus vnesemo skozi pripravljeno vrtino za vsadek. Pri tehniki ODPRTEGA (SLIKA) dviga naredimo večji rez na dlesni in skozi odprtino na stranski steni čeljustne votline vanjo vnesemo umetno kost. Pri izrazitem pomanjkanju kosti vsadka ne moremo vstaviti istočasno.

Vodena kostna regeneracija

Nezadostno kostnino dogradimo s kostnim nadomestkom in umetno membrano, s katero prekrijemo umetno kost.

Razširitev kosti – SPLIT tehnika

Dolgotrajna brezzobost povzroči stanjšanje kosti alveolarnega – zobnega nastavka, zaradi česar jo pred vstavitvijo vsadka z različnimi tehnikami razcepimo in razširimo.

Prosti kostni transplantat

Manjkajočo kost na predvidenem mestu vstavitve vsadka lahko pridobimo s prenosom kostnega transplantata, ki ga ponavadi vzamemo v zadnjem delu spodnje čeljusti. Za pridobitev transplantata je potreben dodaten rez na mestu, kjer se nahajajo spodnji modrostni zobje. Kostni transplantat s titanijevimi vijaki pritrdimo na mesto, kjer načrtujemo v drugi fazi, ko bo kost dograjena, vstavitev vsadka.

Tehnika kostno-periostalnega režnja

Pri tej tehniki s piezo-električnim rezilom naredimo ustrezne osteotomije (reze v kost) v predelu, kjer želimo kost premakniti skupaj s priraslo dlesnijo. V nastalo vrzel pod premaknjen kostni segment vstavimo umetno kost in segment fiksiramo s titanijevimi ploščicami. S to tehniko lahko pridobimo kostno maso v vertikalni in tudi horizontalni smeri. Uporabljamo jo v zgornji in spodnji čeljusti. Zobni vsadek praviloma vstavimo po 6 mesecih.

Kontakt
//]]>

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih.