Zobni vsadki – Implantologija

Zobni vsadki – implantati se uporabljajo za nadomeščanje zob že približno petdeset let. Napredek tehnologije je omogočil, da je uporaba zobnih vsadkov v zadnjem desetletju vse pogostejša. Vsadek je dolg med 8 in 16 mm in se vstavi v čeljustno kost, kjer nadomešča zobno korenino. Zobni vsadki se lahko uporabijo za nadomeščanje posameznih manjkajočih zob, podporo mostov ali zobnih protez. Narejeni so iz kovine titana, ki  je biokompatibilna, kar pomeni, da se lahko v procesu osteointegracije povsem zrastejo s kostjo in ne povzročajo alergijskih reakcij.


Informacije o obravnavi pri nas in posegu

V času prve obravnave pregledamo rentgensko diagnostiko, drugo zdravstveno dokumentacijo, naredimo pregled in protetični načrt.

Za uspešno stomatoprotetično rehabilitacijo in vaše zadovoljstvo je ključen ustrezen protetični načrt. V kolikor ste ga že dorekli z vašim zobozdravnikom, se bomo z njim povezali in se časovno uskladili glede faz izvedbe operativnega posega. V primeru, da svojega zobozdravnika nimate, vam lahko ustreznega strokovnjaka za izvedbo končnega protetičnega dela priskrbimo tudi mi.

Sama vstavitev zobnega vsadka je NEBOLEČ postopek v LOKALNI ANESTEZIJI, za katerega potrebujemo približno 20 minut. Po odgrnitvi dlesni si prikažemo kost in s svedri pripravimo ležišče za zobni vsadek. Vsadek glede na lokalne pogoje lahko zaščitimo z zapornim vijakom ali pa nanj privijačimo celitveni nastavek (sulcus former) s katerim oblikujemo dlesen in jo pripravimo za izdelavo nadgradnje po ustrezni osteointegraciji (proces zraščanja vsadka s kostjo). V kolikor zobni vsadek zaščitimo z zapornim vijakom, je po 3-6 mesecih (v tem času se vsadek zraste s kostjo) potreben dodaten manjši poseg, s katerim pričvrstimo celitveni nastavek. Dva do tri tedne kasneje lahko zobozdravnik nadaljuje z odtiskovanjem in izdelavo protetične krone.

Pridobite si brezplačno in neobvezujočo

ponudbo za zobne vsadke

  Strinjam se, da se moji podatki uporabijo za pošiljanje ponudb in drugih informacij.

  Prednosti, ki jih ponujajo zobni vsadki

  • Omogočajo dobro estetsko in funkcionalno rehabilitacijo;
  • Sosednjih zdravih zob ni potrebno brusiti za izdelavo zobnega mostička;
  • Zobni vsadki ne povzročajo občutka tujka in omogočajo osteopercepcijo;
  • Preprečujejo atrofijo – izgubo kosti, do katere pride ob brezzobosti;
  • Omogočajo dobro sidranje snemne proteze

  Primeri uporabe zobnih vsadkov

  • Nadomeščanje posameznega zoba (slika 1)
  • Nadomeščanje več zob – vsadki (slika 2)
  • Izguba vseh zob
   1. Fiksni mostiček, ki je pritrjen na implantate (v čeljust vstavimo 4 – 8 implantatov) (slika 3);
   2. Snemna proteza na implantatih (v čeljust vstavimo 2 – 4 implantate); protezo se za potrebe čiščenja lahko odstrani, a je v ustih še vedno bolj stabilna od klasične proteze. (slika 4)

  Komu so namenjeni zobni vsadki

  Protetična oskrba s pomočjo zobnih vsadkov predstavlja najboljšo možno oskrbo brezzobosti od zaključene rasti dalje. V kolikor ni lokalnih in sistemskih kontraindikacij lahko vsadke vstavimo vedno, ko imamo na voljo zadosti kosti. V primerih kostnega primanjkljaja moramo za zagotovitev ustreznih pogojev narediti dodaten kirurški poseg, s katerim kost dogradimo.

  Kontraindikacije za vstavitev zobnih vsadkov

  V procesu načrtovanja je zelo pomemben del pogovor s pacientom in lokalni pregled. S tem izključimo možne sistemske in lokalne dejavnike, ki bi lahko ogrozili uspešno implantološko oskrbo.

  Vstavitev vsadkov odsvetujemo bolnikom s slabo kontrolirano sladkorno boleznijo, bolnikom na imunosupresivni terapiji, dolgotrajni intravenski terapiji z bisfosfonati. Pred operativnim posegom je potrebno odpraviti tudi aktivna vnetna žarišča v ustni votlini. Slaba ustna higiena ali aktivno vnetje obzobnih tkiv lahko povzročita vnetje ob vsadku (periimplantitis), kar zmanjšuje dolgoročno uspešnost protetične oskrbe.

  Zapleti

  Vstavitev zobnega vsadka je manjši kirurški poseg pri katerem popolne uspešnosti oziroma možnosti komplikacij ne moremo izključiti. Lokalno vnetje po vstavitvi je dokaj redko, ostali zapleti pa so vezani na lokacijo vstavitve vsadka in morebitne spremljajoče kirurške posege. O vseh potencialnih komplikacijah se podrobno pogovorimo pred posegom. Bolniki so o njih seznanjeni tudi s pojasnilnim obrazcem, ki je sestavni del priprave na poseg.

  Življenjska doba zobnega vsadka

  Ko se zobni vsadki zarastejo s kostjo in ustrezno protetično nadgradijo, je dolgoročno preživetje v precejšnji meri odvisno od ustrezne ustne higiene (osebne in profesionalne s strani zobozdravnika) V tem smislu se njihova življenjska doba ne razlikuje precej od preživetja lastnih zob. Vse paciente redno kontroliramo in ob morebitnih lokalnih zapletih tudi ustrezno odreagiramo. Naš cilj je, da vsadek ohranimo v ustih doživljenjsko.

  Koliko stane takšen način zdravljenja?

  Zdravljenje z implantati ni ravno poceni, se pa cene lahko med seboj precej razlikujejo. Za bolj natančen podatek bo najbolje, da nas kontaktirate.

  Katere storitve vse ponujamo?

  Naše storitve so implantologija, kirurški posegi za dograjevanje kosti, oralna kirurgija in mukogingivalna kirurgija.

  Zakaj vse se uporabljajo implantati in iz česa so narejeni?

  Zobni vsadki ali implantati se lahko uporabijo za nadomeščanje posameznih manjkajočih zob, podporo mostov ali zobnih protez. Narejeni so iz kovine titana, ki je biokompatibilna, kar pomeni, da se lahko v procesu osteointegracije povsem zrastejo s kostjo in ne povzročajo alergijskih reakcij.

  Katere so glavne prednosti implantatov?

  Omogočajo dobro estetsko in funkcionalno rehabilitacijo, sosednjih zdravih zob ni potrebno brusiti za izdelavo zobnega mostička, zobni vsadki ne povzročajo občutka tujka, preprečujejo atrofijo, omogočajo dobro sidranje snemne proteze…

  Kontakt
  //]]>

  Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih.