Mukogingivalna kirurgija


Podaljšanje klinične krone zoba

Podaljšanje klinične krone zoba

Kdaj je poseg potreben?

V kolikor je zaradi kariesa ali zloma odsoten precejšen del krone, je včasih težko ustrezno oskrbeti zob s protetično krono. Podaljšanje klinične krone je poseg s katerim znižamo del dlesni in po potrebi tudi del kosti ob korenini zoba. S tem nad dlesnijo ponovno dobimo dovolj vidnega zoba, kar omogoča nadaljevanje protetične oskrbe. V primeru, da bi s posegom negativno vplivali na estetski izid (zunanja dlesen ob zgornjih sekalcih), dajemo prednost ortodontskemu izvleku zoba.

Kako poteka poseg?

Poseg izvedemo brezbolečinsko v lokalni anesteziji. Zarežemo dlesen (lahko jo manjši del odrežemo) in po potrebi znižamo nivo kosti ob korenini zoba. Poseg lahko izvedemo omejeno na eno stran ali po celotnem obodu zoba. Dlesen ob zaključku posega zašijemo.

Okrevanje po posegu?

Dotik dlesni je na mestu posega lahko več dni nekoliko občutljiv, vendar pa spontano bolečino lahko povsem odpravimo z običajnimi analgetiki. Z redno uporabo mehke ščetke je potrebno odstraniti obloge, ki bi lahko zavirale celjenje. V kolikor se odločimo za neresorbilne šive, je te potrebno odstraniti po enem tednu. Zobozdravnik lahko nadaljuje s protetičnim delom šele po nekaj tednih.

Reženjska operacija dlesni

Reženjska operacija dlesni

Kdaj je poseg potreben?

V primeru napredovale parodontalne bolezni, kjer s konzervativnim zdravljenjem in ustrezno ustno higieno ne uspemo zmanjšati obzobnih žepov, se odločimo za operativni poseg. S posegom ne pozdravimo parodontalne bolezni, ampak vzpostavimo ustrezno okolje, ki zmanjša izgubo kosti ob zobeh, zmanjša lokalno bakterijsko breme in olajša zobno higieno v domačem okolju.

Kako poteka poseg?

Glavni namen posega je zmanjšati obzobne žepe. V lokalni anesteziji zarežemo dlesen ob zobeh in jo odgrnemo. Na ta način lahko kontrolirano odstranimo vneto tkivo ob zobnih koreninah. Ob zaključku posega dlesen prišijemo nazaj ob zobne vratove.

Okrevanje po posegu?

Otekanje dlesni se tipično pojavi prve 2 -3 dni. Oteklino lahko zmanjšamo s hladnimi obkladki, ki se jih po posegu s presledki večkrat namesti na lice za 10-15 min. S krvjo obarvana slina je pogosto prisotna prvih 48 ur in ni razlog za skrb. V tem času se je potrebno izogibati fizičnim naporom. Kajenje se v času celitve odsvetuje. Zobe se lahko nežno čisti z mehko ščetko.

Kontakt
//]]>

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih.