Oralna kirurgija


Ekstrakcija zoba / izkles zaostale korenine

Izkles modrostnega zoba

Izkles modrostnega zoba

Zakaj odstraniti modrostni zob?

Indikacije za odstranitev modrostnih zob so večinoma relativne, kjer tehtamo prednosti odstranitve z možnimi zapleti. Delno izraščene osmice ni možno ustrezno čistiti, zaradi česar se lahko razvije karies, ki ga je zelo težko sanirati. Karies se lahko pojavi tudi na zadnji strani sedmice. Med neizraslim delom krone in dlesnijo nastane žep, v katerem zastajajo bakterije in povzročajo ponavljajoča boleča vnetja. Neizrasle osmice lahko povzročijo tudi resorpcijo korenin sosednjih zob ali pa nastanek večjih kostnih cist.

Kako poteka poseg?

Poseg naredimo v lokalni anesteziji, zaradi česar bolnik ne občuti bolečine. Najprej je potrebno odgrniti dlesen in krono zoba osvoboditi iz kostnega objema. V kolikor je potrebno, zob prerežemo na več delov in ga čimbolj atravmatsko odstranimo. Alveolo sčistimo in dlesen zašijemo.

Okrevanje po posegu?

Na dan posega svetujemo lokalno hlajenje, analgetik po potrebi in uživanje mehke, hladne hrane. Dan po posegu je v dogovoru z izbranim zdravnikom zaželen stalež.

Možne komplikacije?

Manjša oteklina je po posegu pričakovana. Izrazitejša vnetja, ki zahtevajo antibiotično zdravljenje, so precej redka. Pogosteje se po tretjem dnevu lahko razvije vnetje ekstrakcijske rane, ki ga spremlja neprijetna pulzirajoča bolečina (alveolitis). Večinoma je potrebna predčasna kontrola. V redkih primerih lahko ob odstranjevanju korenin spodnje neizrasle osmice pride do poškodbe alveolarnega živca, ki oživčuje kožo spodnje ustnice in brade na isti strani. Poškodba se kaže z občutkom mravljinčenja ali anestezijo, ki lahko traja tudi več mesecev. Samo strokovna odstranitev neizraslega zoba zmanjša verjetnost za poškodbo na minimum.

Apikotomija

Apikotomija

Kdaj je potrebna?

Zdravljenje koreninskega kanala se sestoji iz odstranitve okuženega tkiva iz kanala in njegove hermetične zapore. Zapora prepreči, da bi bakterije, ki so morda v kanalu še ostale, prehajale skozi vršek (apeks) korenine v okolno kost in tam povzročale vnetno reakcijo. V kolikor zdravljenje pri zobozdravniku ni uspešno, je potreben kirurški poseg, s katerim odrežemo vršek korenine (apikotomija) in preostali krn korenine zapremo s cementom.

Kako poteka poseg?

Poseg naredimo brez bolečin v lokalni anesteziji. Po aplikaciji anestetika odgrnemo dlesen nad zobom, odstranimo majhen del kosti nad vrškom korenine in naredimo apikotomijo. Sčistimo vnetni proces in korenino retrogradno polnimo s cementom. Dlesen zašijemo in poseg zaključimo.

Okrevanje po posegu?

Rana na dlesni se zaceli v enem tednu. Prve dni po posegu je lahko prisotna manjša oteklina, kar je odvisno od položaja operiranega zoba. Hlajenje po posegu lahko oteklino in bolečino precej zmanjša. Običajni analgetiki zadoščajo za brezbolečinsko okrevanje. Večinoma zadošča stalež na dan posega. Izostanek od dela drugi in tretji pooperativni dan pa je povezan predvsem z naravo dela in mikroklimatskimi pogoji na delovnem mestu.

Možne komplikacije?

Komplikacije so pri apikotomiji redke, a se občasno pojavijo tako kot pri ostalih kirurških posegih. Lahko pride do manjše krvavite iz rane. Redko se vname krvni strdek v rani. Pri operaciji zob pod čeljustno votlino (maksilarnim sinusom) se včasih med posegom odpre sinus, kar sicer ni nujno komplikacija, a je v pooperativnem poteku potrebna previdnost pri pihanju skozi nos. Pri operaciji spodnjih ličnikov in kočnikov lahko pride do motene funkcije alveolarnega živca, ki se kaže s slabšim občutkom ali mravljinčenjem v predelu spodnje ustnice in brade.

Kako ocenimo uspešnost zdravljenja?

Uspešnost apikotomije ocenjujemo pol leta po operaciji s kontrolno lokalno rentgensko sliko zoba.

Fenestracija - osvoboditev zoba

Fenestracija – osvoboditev zoba

Kdaj je potrebna fenestracija?

Fenestracija je kirurški poseg s katerim izpod dlesni iz kosti osvobodimo stalni zob, ki zaradi tesnega stanja v zobnem loku ali ovire na poti izraščanja ni pravočasno izrasel. Najpogosteje je poseg potrebno narediti zaradi neizraslih stalnih podočnikov, ki so ob modrostnih zobeh najpogosteje impaktirani. Podočniki izrastejo med zadnjimi zobmi. Njihovo izrast pričakujemo do 13 leta.

V kolikor kateri izmed stalnih zob ni uvrščen ustrezno v zobni lok, je potrebna rentgenska diagnostika za ugotovitev stanja stalnega zametka in izključitev morebitne ovire na poti izraščanja. To je lahko nadštevilčni zob, odontom… V primeru prisotnosti fizične ovire, ki preprečuje izrast, je večinoma dovolj njena kirurška odstranitev. Pri neustrezni legi stalnega zoba v kosti ali tesnem stanju v loku, je potrebna interdisciplinarna obravnava bolnika skupaj z ortodontom. Ortodont poskrbi za namestitev ortodontskega aparata, s katerim pripravi prostor za neizrasli zob in po posegu za aktivni vlek zoba iz kosti.

Kako poteka poseg?

Poseg izvedemo brezbolečinsko v lokalni anesteziji. Po odmiku dlesni si pod kostjo prikažemo krono neizraselga zoba. Krono osvobodimo kostnega objema in nanjo namestimo ortodontski nosilec, ki bo po posegu omogočal vlek zoba v zobno vrsto. Včasih je dovolj prerezati in odmakniti le dlesen nad zobom. Glede na lego zoba se odločimo za odprto ali zaprto fenestracijo. Pri odprti je krona zoba ob koncu posega vidna, pri zaprti pa dlesen zašijemo nazaj na prvotno mesto preko zoba.

Okrevanje po posegu?

Manjša lokalna oteklina je prve dni pričakovana. V redkih primerih lahko pride prvi dan do manjše krvavitve, ki jo lahko zaustavimo z namestitvijo tampona preko rane. Običajni analgetiki zadoščajo za brezbolečinsko okrevanje. Ortodont lahko po nekaj dnevih aktivira vlek zoba, če je ta potreben. Šive se odstrani po enem tednu.

Kontakt
//]]>

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih.